Str. Pielarilor nr.6-8 Sibiu – 550256
0733.142.627

Donații

Contact Us

Asociatia OCI
Str. Pielarilor nr.6-8
Sibiu – 550256
0733.142.627

Pentru Donatii:

Asociatia OCI
COD IBAN: RO67RNCB0074029218430001 (RON)
SUCURSALA: Bucuresti
BCR Romania: (Bld. Regina Elisabeta, nr. 5, sector 3, Loc. Bucuresti)
Swift: RNCB RO BU
Codul Fiscal: 16272362

Contributia 2% din Venit pentru ONGuri

Incepand cu 2005, puteti reorienta o parte din impozitul dumnevoastra catre comunitate!

Dupa ani buni de insistente si eforturi sustinute ale sectorului neguvernamental, in anul 2004 noul Cod Fiscal (Legea nr. 571/2003, art. 90) a stabilit: platitorii de impozit pot decide sa reorienteze 2% din impozitul pe care il datoreaza statului catre o organizatie neguvernamentala. Astfel, statul roman a recunoscut atat importanta ONG-urilor, cat si importanta implicarii directe a cetatenilor in comunitate. Fiecare contribuabil devine stapan pe 2% din banii publici pe care el i-a dat statului si poate sa spuna ce sa se intample cu ei.

O prevedere similara a fost adoptata in Ungaria in anul ….. Suma astfel colectata si orientata catre solutionarea problemelor comunitatii a fost de….

Cum puteti folosi si aplica 2%?

Prevederea 2% se aplica o data pe an, la incheierea declaratiilor de venit global. Daca in anul 2007 nu ati folosit ocazia pana la termenul de 15 mai, ramane sa o folositi anul viitor, in 2008!

Pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt:

PASUL 1

Dumneavoastra, ca persoana fizica, va trebui sa intrati in posesia unui formular care are drept titlu: 200 DECLARATIE DE VENIT GLOBAL.

Atentie! Unii contribuabili primesc de la Ministerul de Finante prin posta, acasa, respectivul formular. Dar sunt si multi altii – de obicei persoanele cu un singur loc de munca, stabil – carora nu le este trimis prin posta. Daca va aflati in aceasta a doua situatie, este necesar sa obtineti singuri un formular de declaratie de venit global.

Formularul poate fi descarcat de pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice (www.mfinante.ro), din Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 91/27.01.2005 sau il puteti obtine de la Administratia Financiara a sectorului*/judetului de domiciliu.

PASUL 2

In Declaratia de Venit Global se completeaza urmatoarele:

• A. Date de identificare ale contribuabilului
• H. Destinatia sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat, unde:

– Se bifeaza punctul „2
– Suma ………………………… (lei)
– Datele de identificare ale organizatiei pe care doriti sa o sustineti (aveti nevoie de: numele organizatiei, codul fiscal si un numar de cont – unde vor fi virati banii propriu-zis).

PASUL 3

Formularul completat se pune in plic si se expediaza pe adresa Administratiei Financiare de care apartineti.

DE RETINUT:

• Acesti bani provin din IMPOZITUL PE VENITUL ANUAL DATORAT – ei fac parte din bugetul de stat. Procentul care ajunge la ONG-uri nu reprezinta o donatie privata.
• Daca lasati capitolul H necompletat, procentul nu va ramane dvs. Statul ia oricum acesti bani. Depinde numai de dvs. ca ei sa fie cheltuiti cu folos.
• Puteti folosi prevederea 2% chiar daca nu trebuie sa depuneti Declaratia de Venit Global. Daca ati avut venituri de la un singur angajator, trebuie sa completati in Declaratie numai capitolele A (cu datele dvs. de identificare) si H (cu datele ONG-ului).
• Acesti bani vor fi virati in contul ONG-ului selectat de catre organul fiscal competent.