[button url=”http://www.oci.ro/wp-content/uploads/2013/01/Cele-zece-obligaţii-esenţiale-ale-pastorilor-de-tineret.doc” newwindow=”true” size=”small” color=”blue”]Descarcă articol[/button]
1. Voi acţiona prudent
„Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge. Înţeleptul se teme şi se abate de la rău, dar nesocotitul este îngâmfat şi fără frică.” (Proverbe 14:15-16)
Viteza de multe ori dăunează. Gândeşte-te la nenumăratele accidente care au loc anual pe şoselele din România şi în care au murit mulţi oameni. Consecinţele vitezei pot fi fatale. Cei mai mulţi pastori de tineret vor să facă schimbări în primii ani ai lucrării lor. Foarte bine că vor, dar aceste schimbări nu trebuie să fie implementate imediat. Schimbările care trebuie făcute din bun simţ pot cauza uneori suferinţă pentru anumite persoane. Dacă eşti voluntar şi sugerezi imediat anumite schimbări, acestea pot provoca dezbinări şi dovedesc o atitudine critică faţă de pastorul de tineret. Dacă eşti pastor de tineret, schimbările rapide pot părea arogante sau pot dezvălui o personalitate răzvrătită faţă de biserica ta.
În loc să faci imediat schimbări, fă o listă cu potenţialele schimbări pe care le ai în vedere. Acest lucru îţi permite să cugeţi asupra lor, să te rogi pentru ele, să le revezi din când în când. Continuă să vezi cu ochi critici lucrarea la care te-a chemat Dumnezeu, dar dă-ţi seama că nu trebuie să implementezi toate (sau unele) din ideile pe care le ai. Ia-o uşurel. Dacă eşti pastor de tineret pentru un termen mai lung, de ce te grăbeşti? Schimbările rapide dovedesc adesea că nu am chibzuit suficient asupra lor. Mulţi pastori spun că este nevoie de cel puţin cinci ani până să vezi o lucrare sănătoasă, echilibrată şi vibrantă. Dacă te ştepţi să obţii imediat rezultatele scontate, mai mult ca probabil că vei fi dezamăgit, mai ales pentru că în România, după cum ştim cu toţii, schimbările nu se produc peste noapte. Nu există o soluţie miraculoasă care să schimbe lucrurile de azi pe mâine.
Dumnezeu nu i-a eliberat pe evrei din robia egipteană într-o singură zi, şi El nu se aşteaptă să schimbi biserica în primi tăi doi ani de slujire. Relaxează-te. Pregăteşte-ţi inima înainte de a-ţi schimba biserica. Amiteşte-ţi că lui Isus i-au trebuit 30 de ani să se pregătească pentru cei trei ani de slujire.
2. Îmi voi examina cu regularitate motivele şi-mi voi cerceta inima
„Împăratul care şade pe scaunul de domnie al dreptăţii, risipeşte orice rău cu privirea lui. Cine poate zice : „Mi-am curăţit inima, sunt curat de păcatul meu? Două feluri de greutăţi şi două feluri de măsuri, sunt o scârbă înaintea Domnului. Copilul lasă să se vadă încă din faptele lui dacă purtarea lui va fi curată şi fără prihană. Urechea care aude, şi ochiul care vede, şi pe una şi pe cealaltă Domnul le-a făcut.” (Proverbe 20:8-12)
Dumnezeu onorează motivele curate, şi cu cât îţi examinezi mai mult motivele, cu atât mai bine vei conduce echipa şi vei lua deciziile corecte. Cele mai multe conflicte apar din cauza motivelor neclare, amestecate şi impure. Dacă nu îţi poţi evalua personal motivele, alţii vor face acest lucru – şi dacă ele nu vor fi cinstite, necinstea va fi dată la iveală. Iată, câteva din întrebările pe care ar trebui să şi le pună pastorii de tineret:
- De ce vreau să fiu pastor de tineret?
- În ce direcţie vreau să meargă această lucrare?
- De ce vreau să predau acest material?
- Care sunt motivele pentru care răspund afirmativ la acea cerere?
- De ce vreau cu adevărat să schimb acest program?
Poate ar trebui să te gândeşti şi la alte întrebări pe care ar trebui să ţi le pui singur. Ar fi bine şi să-ţi evaluezi motivele ca să fii un conducător integru. Pentru a-ţi păstra motivele curate, va trebui să-ţi iei obligaţia faţă de tine însuţi că îţi vei cerceta în mod regulat şi cinstit inima, sursa creşterii tale spirituale şi a conducerii. Prea mulţi pastori de tineret îşi dedică primii ani din activitatea cu tinerii creării unor programe sofisticate, inventând jocuri sălbatice, şi creşterii numărului de tineri din grupul respectiv; toate acestea le fac prin propriile puteri (rareori cerând ajutorul lui Dumnezeu). Acest lucru este contrar celor spuse de Isus în Ioan 15, unde ni se spune că trebuie să rămânem în EL pentru a aduce multă roadă. Uneori pastorii de tineret sunt mai conectaţi culturii moderne şi ultimelor tendinţe, în loc să aibă legătura directă Dumnezeu şi cu Cuvântul Lui. Nu numai că vei deveni un om mai bun, dar vei deveni şi un pastor de tineret mai bun datorită conectării corecte a inimii.
3. Nu te angrena în jocul cifrelor
„Ce credeţi? Dacă un om are o sută de oi, şi se rătăceşte una din ele, nu lasă el pe cele nouăzeci şi nouă pe munţi, şi se duce să caute pe cea rătăcită?” (Matei 18:12)
Nu va trece mult timp după ce vei prelua activitatea cu tinerii şi ţi se vor pune întrebări în legătură cu numărul de tineri care fac parte din grupul tău. Aceste întrebări ţi se vor pune de mai multe ori decât ai vrea să recunoşti. Probabil că te vei simţi stânjenit faţă de persoana care te întreabă. În general, se presupune că o conducere este cu atât mai eficientă cu cât mai mare este numărul de tineri din grupul respectiv.
În primii ani de pastorat ar fi bine să încerci să nu te laşi furat de jocul cifrelor. Valoarea ta nu stă în numărul de tineri care participă la un anumit eveniment. Avem multe exemple de pastori de tineret care au demisionat deoarece şi-au închipuit că nu sunt eficienţi din cauza numărului mic de tineri din grupul lor. În loc să-şi evalueze eficienţa bazându-se pe maturitatea spirituală, pe vieţile transformate ale tinerilor din echipă, etc., mulţi se bazează numai pe scaunele care se ocupă la întâlnirile acestora. Adevărul este că jocul cifrelor alimentează competiţia, care conduce la o luptă permanentă între biserici, în loc să zidească unitatea în Trupul lui Cristos. Mai mult, un număr mai mare nu înseamnă că eşti un lider mai bun. Sănătatea spirituală este mai bună.
Ce se întâmplă dacă pe şeful tău îl interesează cifrele?
- Încearcă să înţelegi de unde se vine acest accent pus pe cifre: atât calitatea cât şi cantitatea contează. Isus vrea să aducem roadă şi ultima poruncă pe care a dat-o ucenicilor şi implicit nouă a fost aceea de a merge şi de a face ucenici. Este clar, că pe Isus îl interesează cifrele. Diferenţa constă în faptul că suntem preocupaţi de cifre şi nu suntem obsedaţi de ele.
- Nu umfla cifrele.
- Încearcă să-ţi înţelegi şeful
– întâlneşte-te cu şeful şi menţionează în scris aşteptările lui
– dacă aşteptările lui nu sunt sub formă de cifre, ÎNTREABĂ-L dacă numărul participanţilor este pe lista aşteptărilor sale, dacă răspunsul este afirmativ, atunci întreabă-l la ce număr de participanţi se aşteaptă.
– ÎNTREABĂ-L ce se întâmplă dacă acel număr nu este atins
– Trebuie să înţelegi că aceste întrebări referitoare la cifre sunt întrebări legate de creştere şi evanghelizare. Întotdeauna ar trebui să cauţi creşterea grupului. Cheia este să fii realist.
Grupul tău nu trebuie să crească peste noapte de la 30 la 200. Poate stabilirea unor scopuri mai mici ar putea fi mai practică. Eventual, să-ţi propui ca într-un semestru să creşti numărul de la 5 la 10 persoane.
- Învaţă să vorbeşti mai degrabă despre sănătatea grupului decât despremărimea lui. Şeful tău va deveni obsedat de cifre dacă TU îţi vei evalua în mod constant lucrarea cu tinerii făcând estimări în cifre (de exemplu, aseară am avut numărul X de participanţi). În locul acestora, formulaţi câteva propoziţii care să reflecte sănătatea grupului (este extraordinar să vedem modul în care tinerii răspund studiului biblic aducându-şi prietenii).
– Spune-le întâmplări despre oamenii a căror viaţă a fost schimbată complet. Împărtăşeşte-le despre lucrarea minunată pe care Dumnezeu o face în viaţa tinerilor.
– Foloseşte cuvinte care vorbesc despre calităţile tinerilor şi nu despre creşterea numărului lor.
– Comunicarea să se concentreze asupra viitorului.
4. Nu-ţi concentra atenţia asupra trecutului
„Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte.” (Filipeni 3:13)
Este tentant să vorbeşti de rău trecutul în dorinţa de a te pune într-o lumină mai bună sau pentru a justifica unele schimbări. Nu face acest lucru! Recunoaşte slujirea celor dinaintea ta. Unii tineri vor dori să fii la fel ca ultimul lor pastor. De fapt, aşa este normal. Dar, Dumnezeu nu te-a făcut la fel ca acel pastor. Schimbările au nevoie de timp şi de speranţa că tinerii vor merge mai departe. Ai putea să crezi că dacă critici trecutul îţi va fi susţinută credibilitatea.
Dacă însă lucrezi cu oameni veritabili – tineri sau adulţi – ei te vor citi imediat. Nu ceda tentaţiei de a-ţi ponegri predecesorul prin sublinierea problemelor pe care le ai din cauza greşelilor lui. Păstrează tăcere, notează toate lucrurile din trecut pe care oamenii le apreciază, şi învaţă de la aceia care frecventează biserica de mai mult timp decât tine. Procedând în acest fel, vei face faţă criticilor tăi, îţi vei îmbogăţi caracterul, şi vei fi un model de integritate pentru tineri.
5. Evită ispita comparaţiei
„Negreşit, n-avem îndrăzneala să ne punem alături sau în rândul unora din aceia care se laudă singuri. Dar ei, prin faptul că se măsoară cu ei înşişi, şi se pun alături ei cu ei înşişi, sunt fără pricepere.” (2 Corinteni 10:12)
Această capcană este similară jocului cu cifrele. Când te compari, pierzi. Fie eşti plin de mândrie pentru că te crezi mai bun decât alţii, fie eşti deprimat pentru că nu te poţi măsura cu alţii. Ambele atitudini sunt greşite şi distructive. Comparaţia plasează ceea ce ştii tu despre tine (sau despre lucrarea ta) în opoziţie cu lucrurile pe care tu nu le ştii despre un alt pastor de tineret (sau despre lucrarea lui). Aceasta nu este o evaluare cinstită. În primii ani de lucrare cu tinerii vei fi tentat de mai multe ori să te compari cu alţii; chiar te vei întreba dacă vei reuşi în această lucrare pentru că nu eşti la fel cu ceilalţi. Atunci când te compari cu o altă persoană, începi să te îndoieşti de darurile tale şi de ocaziile pe care le ai. În ce poziţie deprimantă te afli! Toate lucrurile arată bine când le priveşti de la distanţă. Din spaţiu, planeta noastră arată ca un loc liniştit, fără stres, dar de aproape este haotic şi periculos. Atunci când eşti tentat să te compari cu un alt voluntar, pastor, învăţător de şcoală duminicală, opreşte-te chiar în acel moment şi concentrează-ţi atenţia asupra dragostei pe care o are Dumnezeu pentru tine. Dragostea lui Dumnezeu nu se bazează pe unitatea de măsură pe care o foloseşti tu. El te iubeşte aşa cum eşti şi nu cum crezi tu că ar trebui să fii. Valoarea ta ca pastor de tineret trebuie să se bazeze pe dragostea necondiţionată a lui Dumnezeu pentru tine, în caz contrar vei căuta mereu aprobarea celor din jur şi vei încerca din greu să obţii de la oameni ceea ce Dumnezeu îţi dă gratis.
6. Focalizează-ţi atenţia asupra priorităţilor
„Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, şi cu tot cugetul tău.” „Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi proorocii.”( Matei 22:36-40)
Lucrarea cu tinerii îţi va lua mult timp. Dar când te bagi în prea multe lucruri, nu faci niciunul bine. Trebuie să te angajezi să-ţi administrezi bine timpul limitat pe care-l ai la dispoziţie. Pentru aceasta trebuie să înţelegi bine care este ordinea priorităţilor bazându-te pe valorile bisericii şi pe aşteptările pe care le are de la tine.
Pentru a stabili corect ordinea priorităţilor, trebuie să înveţi repede când trebuie să spui nu. Dacă nu ai o ordine corectă a priorităţilor s-ar putea să spui da atunci când ar trebui să spui nu, şi ai pierdut o grămadă de timp făcând lucruri mai puţin importante, timp de care ai fi avut nevoie pentru lucrurile mai importante.
O realitate pe care o vei înţelege repede este aceea că lucrarea cu tinerii nu se termină niciodată. Totdeauna rămâne mult de făcut, şi îţi vei da seama că vrei mereu să faci mai mult. Cele mai dificile decizii cărora va trebui să le faci faţă, sunt acelea de a refuza participarea la anumite evenimente, întâlniri între patru ochi, şi chiar efectuarea mai multor lucrări.
Cantitatea nu înseamnă neaparat şi calitate a lucrării cu tinerii. Dacă bazându-te pe ordinea corectă a priorităţilor faci lucrările necesare, atunci acele lucrări sunt bune, indiferent de timpul pe care-l petreci efectuându-le. Cei mai eficienţi pastori de tineret sunt aceia care ştiu cum să-şi concetreze atenţia asupra acelor lucrări care sunt cerute de superiorii lor. Cei care se bagă în prea multe lucruri s-ar putea să fie foarte ocupaţi, dar aceasta nu înseamnă că sunt şi foarte eficienţi.
Trebuie să înveţi să-ţi împarţi bine timpul
Eficienţa în acest domeniu contribuie la succesul tău, în caz contrar eşecul te poate întrista. Iată patru realităţi:
– vei fi foarte ocupat!
– vei avea numai 86.400 de secunde pe zi
– dacă nu vei reuşi să-ţi împarţi bine timpul, lucrarea cu tinerii VA fi o luptă
– planifică-ţi timpul sau alţii vor face acest lucru pentru tine
7. Stabileşte singur ritmul
„Căci aveţi nevoie de răbdare, ca, după ce aţi împlinit voia lui Dumnezeu, să puteţi căpăta ce v-a fost făgăduit.”(Evrei 10:36)
Gândeşte-te la lucrarea cu tinerii ca la un maraton, nu ca la o cursă de viteză. Chiar de la început trebuie să înveţi cum să rămâi în formă. Din moment ce lucrarea cu tinerii nu se termină niciodată, şi totdeauna mai este mult de făcut, învaţă cum să găseşti echilibru – permite-ţi clipe de răgaz în timpul zilei şi al săptămânii pentru a-ţi împrospăta forţele. Descoperă locuri, momente şi oameni care pot aduce un suflu proaspăt lucrării cu tinerii, şi care pot să-ţi abată mintea, pentru un timp, de la toate lucrările ce trebuie făcute. Este imperios necesar să-ţi dai seama că ai nevoie de o zi de Sabat, aşa cum a poruncit Isus. Nu-ţi fie teamă să-ţi faci timp pentru tine şi pentru familia ta. Vei fi un lucrător mai bun dacă vei face acest lucru.
8. Învaţă cum să slujeşti
„Între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru; şi oricare va vrea să fie cel dintâi între voi, să vă fie rob. Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.” (Matei 22:26-28)
Poate că acest sfat dat pentru realizarea unei bune lucrări cu tinerii nu te impresionează, dar el este esenţial pentru eficienţa lucrării tale pe termen lung în calitate de lider. Cu cât mai mult vei desfăşura o activitate cu tinerii, cu atât mai mult te vei afla în poziţia în care tu conduci şi alţii te urmează. Acest lucru e bun, minunat şi chiar atractiv. Dar, Isus a dat bisericii Sale un model unic de conducere care cere slujire. Dacă vrei să fi un pastor de tineret foarte bun, SLUJEŞTE! Dacă vrei să fii cel dintâi, pune-te pe ultimul loc. Dacă nu poţi sluji, nu vei putea conduce, cel puţin nu aşa cum intenţiona Isus. Eşti un exemplu incredibil al lui Cristos pentru biserică, membrii bisericii şi pentru tineri, atunci când slujeşti. De fapt, nici o clipă nu semeni mai mult cu Cristos, ca atunci când slujeşti. Aceasta este partea din lucrarea ta pentru care vei fi binecuvântat de Dumnezeu, pentru că ea nu va fi recunoscută de oameni. Exemple pentru astfel de lucrări pot fi efort depus pentru adunarea gunoiului din clasele de şcoală dumnicală, ajutorul oferit unei persoane din biroul bisericii sau pentru realizarea unui proiect la biserică, transportarea unor cutii pentru cineva din biserică, sau oferta de a aduce pe cineva la biserică sau de a duce pe cineva acasă de la biserică. Acestea sunt sarcini care probabil că nu se afla pe lista responsabilităţilor tale de pastor, dar care ar trebui să fie scrise pe tăbliţa inimii tale. Nu rata nici o ocazie să slujeşti celor din jur făcându-le mici servicii şi lucrarea ta cu tinerii va fi binecuvântată datorită caracterului pe care-l dovedeşti. Nu poţi pierde atunci când slujeşti.
9. Învaţă tot timpul
„Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.”(Proverbe 13:20)
Se spune că liderii trebuie să înveţe. Atunci când te opreşti din învăţat, te opreşti şi din condus. Această atitudine necesită smerenie. Nu poţi învăţa pe alţii decât ceea ce ştii, şi acest adevăr îţi cere să creşti. Trebuie să te hrăneşti mereu din Cuvântul Lui, să asculţi ce te învaţă Dumnezeu. Mai mult, trebuie să studiezi. Nimeni nu ştie totul. Citeşte cărţi, vorbeşte cu colegii, participă la conferinţele la care poţi şi pune întrebări.
Ia-ţi angajamentul să înveţi mereu şi mai mult. Citeşte. Ascultă casete audio, CD-uri, DVD-uri. Discută ideile pe care le ai cu persoanele care nu au acceaşi părere cu a ta. Stai la picioarele învăţătorilor mai tineri sau mai în vârstă decât tine. Vei învăţa din propriile greşeli, dar un lider înţelept învaţă şi de la alţii. Simplu fapt că citeşti acest articol arată că preţuieşti acest principiu. Ba mai mult, atunci când îţi iei angajamentul de a învăţa, îi încurajezi şi pe tineri să facă acelaşi lucru. Una din cele mai bune metode de a-i învăţa pe alţii este aceea de a fi exemplu pentru aceştia.
10. Caută să fii mulţumit
„Nu zic lucrul acesta având în vedere nevoile mele; căci m-am deprins să fie mulţumit cu starea în care mă găsesc.” (Filipeni 4:11)
Una dintre problemele cel mai des întâlnite la pastorii de tineret este nemulţumirea. Nemulţumirea oamenilor faţă de conducerea bisericii, legalismul din biserici, neputinţa introducerii inovaţiilor în biserică, etc. Aceştia vor să vadă roadele muncii lor şi aceasta cât mai repede. Când nu eşti mulţumit de situaţia lucrării tale cu tinerii, orice soluţie din afara bisericii pare mai bună. Acea biserică din apropiere pare că-i invită pe oameni să vină, iar acea invitaţie sună mai atrăgătoare, acea ocazie pe care ai refuzat-o luna trecută pare acum valoroasă. Toate acestea sunt rezultatul nemulţumirii.
Se pare că lucrarea cu tinerii este dificilă în România şi nu este apreciată mereu. S-ar putea ca primii tăi ani în lucrare cu tinerii să fie cei mai dificili ani pe care-i vei experimenta, şi vrăjmaşului îi place să te vadă ineficient şi trăind în ţara nemulţumirii. Deseori se întâmplă ca pastorii nemulţumiţi să-şi părăsească lucrarea. Dacă-ţi părăseşti lucrarea cu tinerii la scurt timp după ce ai preluat-o, vei răni biserica. Tinerii nu-şi mai deschid inima atunci când în viaţa lor încep să se perinde diferiţi adulţi. Următorul lider va avea de a face cu un regres. Lucrurile nu se vor schimba în România dacă pastorii de tineret pur şi simplu renunţă.
Radu, un tânăr de 18 ani din Bucureşti a avut la biserică cinci pastori de tineret în cinci ani. El spune că nu-i mai vine să vorbeasă cu liderii lui de tineret pentru că nu are încredere că aceştia vor rămâne în continuare în biserică. Alţi tineri l-au invitat la biserica lor, dar el a refuzat pentru că nu are nici o certitudine că în acea biserică lucrurile stau altfel. Angajamentele de scurtă durată pot fi benefice pentru adulţi, dar pot dăuna tinerilor. Dacă vreţi să supravieţuiţi, căutaţi să fiţi mulţumiţi cu locul în care Dumnezeu v-a aşezat şi cu darurile pe care vi le-a dat. Nu vă mai uitaţi peste gard în curtea vecinului, ci mulţumiţi-i lui Dumnezeu pentru că vă foloseşte acolo unde sunteţi. Iarba nu este mai verde pe partea cealaltă a străzii. Adevărul este că iarba este mai verde atunci când e udată. Începe să-ţi uzi iarba.